måndag 31 december 2012

Bokslut 2012

Januari
 
I början av året läste jag fortfarande böcker. De här två rekommenderar jag lika varmt nu som då om någon mot förmodan missat dem.

Sen köpte jag en iphone. Den funkar inte alls lika bra att blogga ifrån som min gamla Nokia gjorde, vilket ni kanske märkt.

Jag lanserade även min egen lilla femminutersmetod.


Februari
En bra sak med att ha en blogg är att den funkar lite som ett tidsdokument. Nu vet jag att det är tio månader sedan katten hjälpte mig att frosta av frysen. Inte konstigt att en mindre glaciär hunnit byggas upp i den alltså, och inte en dag för tidigt att göra om det.

I dagarna har Lady Dahmer dragit igång hashtaggen #hälsohets på twitter. Jag står fast vid vad jag skrev på temat redan den 9 februari i fjol och låter mitt nyårslöfte bli att inte banta eller jiddra om min eller andras vikt under 2013, särskilt inte då min dotter hör mig.

För snart ett år sedan jag gick och funderade på om barnet var på väg att sluta amma. Med facit i hand kan jag konstatera att så icke var fallet. Vi ammar fortfarande i stort sett varje dag och det känns bra för samtliga inblandade.


Mars
Det stormade i ett vattenglas då en kvinna i Melodifestival-publiken låtit bli att raka sina armhålor. Jag har så vitt jag vet tack och lov inte fått några hatgrupper tillägnade mig, trots att jag slutade raka mig för länge sedan. Det kan bli nyårslöfte nummer två förresten: att inte börja med det igen.

För övrigt anser jag, när vi ändå är inne på tema päls, att det är på tiden att katthattar blir på modet.

I slutet av mars blev det fint väder. Vi grävde lite på odlingslotten, men odlarglädjen ville inte riktigt infinna sig. Jag är inte anarkist men... jag har lite svårt att anpassa mig till regler som är helt jävla anala. I år säger jag troligtvis upp lotten.


April

Helgen i månadsskiftet mars-april var jag på Amningshjälpens årsmöte och riksträff. Det var min idol Lars H Gustafsson också och det ni, fellow amningshysterikor, var grejer från Lakaträsk det. Har ni inte fått tummen ur och gått med i föreningen än så gör det nu. I år fyller vi 40 år och riksträffen i Stockholm lär bli något alldeles extra.

En mamma hörde av sig och tackade för hjälpen. Det samtalet tänker jag på ofta.

Mot slutet av månaden köpte jag ett par dyra skor och började lufsa omkring i skog och mark.


Maj

Löppeppen fick sig en törn och jag skrev inlägg nr 1000 och tillägnade det Annie Lööf. Hemulen och hennes far gick på fyraårskontroll.


Juni
Som det verklighetens folk vi är firade vi nationaldagen med jordgubbstårta. Förhoppningsvis räcker det för att behålla medborgarskapet åtminstone ett år till.


Juli
Större delen av förra årets få riktiga sommardagar spenderade jag och mitt dåliga lokalsinne i bilen. Jag körde tur och tur till Skåne "bara" för att luncha och fika med det här gänget och har i och med det förbrukat min rätt att någonsin släppa ut koldioxid igen. Men jag ångrar ingenting! Jag är glad att jag passade på för sedan bilden togs har både Kim och Maria flytt landet.


Augusti
I augusti fyllde jag trettio. Det bloggade jag inte om. Istället bjöd jag in er att beskåda och förfasas över innehållet i mitt kylskåp.


September, oktober och november

Nothing to see here. Move along.


December

Potatissoppa, magsjuka och gnäll. Trots att det vore en bedrift att köra den här bloggen mer i botten så vet jag bättre än att lova bättring nästa år. Den som lever får se.


Tidigare bokslut: 2010 och 2011

onsdag 26 december 2012

Med hopp om röd jul 2014 och framåt

Hej politiker och beslutsfattare!

I år låg julafton på en måndag, med följden att många av oss fick lång sammanhängande ledighet utan att slösa alltför mycket med semesterdagarna. Andra jobbar på ungefär som vanligt, så att spårvagnar rullar och barn blir förlösta, om än med tajtare schema och lägre bemanning. Jobbet blir gjort, men kanske finns det inte alltid tid för det där lilla extra.

Som hjälpmamma i Amningshjälpen tar jag på min fritid ideellt emot telefonsamtal och mail från nyblivna föräldrar och andra som behöver råd och stöd i frågor som rör amning. Under sommarsemestern och julledigheten noterar jag ett markant ökat antal hjälpsökande. Häromdagen ringde tre mammor med spädbarn inom loppet av några få timmar.

I allmänhet är det inga stora insatser som krävs, men allt som oftast kan det ändå inte vänta tills det blir vardag och vårdcentraler och amningsmottagningar öppnar igen. BB håller förvisso fortfarande öppet utanför kontorstid, men de har inte resurser att ta emot barn som är äldre än några dagar eller på sin höjd någon vecka.

Lika lite som kyrkans matkassar kan ersätta sjukpenning eller a-kassa kan Amningshjälpen väga upp för bristen på tillgång till kompetent amningsstöd i vården. Så nästa gång det kärvar ekonomiskt, snälla höj då skatten istället för att strama åt ännu mer i offentlig sektor.

Gott nytt år?

måndag 17 december 2012

Och så har snön regnat bort

På minussidan: Dagen började med att barnet kräktes, sedan rullade det på med inbrottsförsök i bilen och att jag lidit av en enorm trötthet och hjärtklappning hela dagen.

Jag utgick från att det sistnämnda var en bieffekt av min emetofobi och har mest försökt profylaxandas bort det. Nu på kvällen visade det sig dock att jag har 38 grader. Eventuellt hade dagen varit mindre motig med en alvedon innanför västen. Jag antecknar inför morgondagen.

På plussidan: Bara en kräkning. Hittills.

måndag 10 december 2012

Krämig grön potatissoppa

OMG! OMG! OMG! Stoppa pressarna! Jag fick just i min unge en rätt innehållande både spenat och broccoli! Tyvärr också hönsbuljong, trots att det är måndag, men jag tycker vi kan bortse från det då fågelmängden i en sån tärning ändå är försvinnande liten.

Eftersom rätten var lite av ett kyl-/frysrens har jag inte koll på de exakta mängderna, men ungefär det följande räckte för att mätta två vuxna och ett kräset barn, samt till en lunchlåda:

1 gul lök
500 g potatis
100 g fryst spenat
250 g broccoli
0,5 l buljong
1,5 dl grädde
smör och/eller rapsolja att fräsa i
salt
tabasco

Och så här gick jag tillväga:

Hacka löken och fräs den i en kastrull. Skala och skiva potatisen och broccolistammen och lägg i den i kastrullen. Fortsätt fräsa tills potatisstärkelsen börjar fastna i botten på kastrullen och du drabbas av lätt panik.
Häll på buljongen (med sans och balans, känns det som att en halvliter är för mycket så är det antagligen det också, spara då hellre en slatt till senare och känn efter om soppan behöves späs mer mot slutet). Rör om så att potatisen lossnar från botten av kastrullen, lägg på locket och låt koka i typ en kvart.

Tillsätt spenat och grädde. Koka upp. Vispa eller mixa sönder potatisen.
Soppan bör vid det här laget vara ljusgrön och krämig. Är den inte det så har antingen jag skrivit fel eller du gjort något galet.
Dela resten av broccolin i små buketter och häv ner den i soppan. Koka på rimlig värme tills broccolin har lagom tuggmotstånd.
Smaka av med salt och tabasco.
Servera med (knäcke)bröd, smör och ost.

söndag 2 december 2012

"Vad önskar du dig i julklapp mamma?"

Min mamma önskade sig alltid "snälla barn" eller "sovmorgon". Boooring! tänkte jag då, men nu har tydligen den dagen kommit då jag har blivit (som) henne. Jag kan inte längre komma på någonting jag verkligen behöver eller vill ha som ryms i en normal budget.

Så, mitt barn, all I want for christmas is tid och energi. Och planekonomi.