söndag 30 januari 2011

Veckans vego

På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest... osv. Men imorgon är det måndag och för er som kör meatless monday är det nu läge att ta fram papper och penna. Varsågoda, en av mina paradrätter som jag (med vissa budgetmässiga justeringar) bjöd kidsen på jobbet på förra veckan. Barn är ju sådär på att ge nyanserad kritik, men två(!) lärare sa att det var det godaste de ätit och en förälder gav omdömet bättre än på restaurang – fyra fyrar.

Lasagne med spenat och gorgonzola

2½ dl grönsaksbuljong
½ dl grädde
100 g gorgonzola
300 g fryst spenat

1 vitlöksklyfta
1 gul lök
800 g burk- eller tetratomater
1 kruka färsk basilika
1 tsk torkad oregano
1 msk balsamvinäger
olivolja

250 g lasagneplattor
50 g parmesan

Tina spenaten och krama ur så mycket vätska som möjligt.
Hetta upp buljong och grädde, låt gorgonzolan smälta ner och tillsätt spenaten.
Ställ åt sidan.

Hacka och fräs lök och vitlök i olivolja.
Tillsätt tomat, örter och vinäger och låt koka åtminstone 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsfast form och varva såserna med lasagneplattor. Om du är bra på att tänka baklänges kan du se till att avsluta med ett lager tomatsås.
Riv över parmesan och skjuts in i ugnen på 200°c i en dryg halvtimme. Lägg över en bit aluminiumfolie mot slutet om det börjar se mörkt ut.

Imponera på din familj.

2 kommentarer: