måndag 7 december 2009

Sneak preview

Vi testkörde lite julmat igår. Kålrotslådan var med beröm godkänd. Köttbullarna något osalta, eftersom undertecknad – trots provstekning och avsmakning – glömde att strö i det där lilla extra. I övrigt var de förstklassiga. För övrigt äter man så mycket annan salt mat under julen så njurarna kommer tacka mig för den missen.
Receptet på lådan får ni be svärfadern med den vackra handstilen om, men julköttbullebeskrivningen bjuder jag på. Det blir ungefär hundra stycken.

1,5 kg blandfärs
1 dl ströbröd
4 dl gräddmjölk
3 ägg
2 gula lökar
10 mortlade kryddpepparkorn
1 krm kardemumma
salt
rejält med smör att steka i

Blanda ströbrödet och gräddmjölken i väl tilltagen skål. Låt det svälla fem-tio minuter medan du finhackar löken (och eventuellt hittar på något annat att fördriva tiden med, om du är flink med kniven).
Blanda alla ingredienser väl till en trevlig smet.
Rulla valnötsstora bollar (de krymper och blir sådär lagom små och juliga) som du steker på medelvärme tills du är säker på att de är genomstekta (innertemp 72°c). Ingen önskar sig salmonella och trikinos i julklapp.

2 kommentarer:

  1. Mmm, jag har funderat på att göra ett minijulbord nån dag innan jul - och mest troligt ska vi käka jultapas(!) den 18:e på vårt lokala stammisfik.

    SvaraRadera
  2. Jultapas låter som en utmärkt idé. Det blir ju lätt för mycket annars, särskilt om man är tre personer som ska dela på hundra köttbullar.

    SvaraRadera