måndag 7 maj 2012

Önskerubrik: En bokupplevelse jag minns och som påverkat mig

Det är kanske inte den "bästa" eller "mest gripande" bok jag läst, men troligtvis den som haft störst påverkan på mitt sätt att tänka och se på världen. Jag kommer inte ihåg hur eller var jag fick tag på den, den som stack till mig den står jag i evig tacksamhetsskuld till, men jag vill minnas att det var i sjuan eller åttan – precis i rättan tid.

Egalias döttrar är lika aktuell idag som den var både på nittiotalet, då jag var tonåring, och 1977 då den gavs ut för första gången. Förhoppningsvis har jag inte glömt hur mycket den närde mitt spirande kritiska tänkande, den dag jag letar karaktärsdanande bokpresenter att indoktrinera vänners (och mitt eget) tonårsbarn med.

(Rubriken önskad av PPD.)

6 kommentarer:

 1. Den boken var en riktig aha-upplevelse för mig också. Läste den på hög- eller mellanstadiet efter att en klasskamrat hållit en presentation av den och den lät intressant.

  SvaraRadera
 2. Lisa: Jag har fortfarande, typ femton år senare, i bakhuvudet att jag testar att vända på begreppen när jag läser eller lyssnar. Särskilt när det är någon som uttalar sig tvärsäkert om hur män eller kvinnor är.

  SvaraRadera
 3. Åh, måste läsa om den! Gick på högstadiet när bibliotekarien på skolan stack den i min hand :)
  Hörde förresten Gerd Brantenberg snacka för någon månad sedan och blev lite star struck! Vilken kvinna!

  SvaraRadera
 4. Åh. Den! Så otroligt viktig! Läste den också på högstadiet med oerhört stor behållning.

  Nu undrar jag vart mitt exemplar tagit vägen.

  SvaraRadera
 5. Läste Egalias döttrar på 80-talet. Jättebra bok tycker jag!

  SvaraRadera
 6. Kan vi inte läsa om den allihopa och dricka vin och prata om den sen?!

  SvaraRadera