onsdag 23 november 2011

Tillkännagivande

Efter gårdagens Kobra har jag bestämt mig för att sluta slänga mig med uttrycket white trash. Inte för att jag gjorde det i tid och otid tidigare eller för att jag skulle ha skaffat mig en bättre människosyn över natten utan för att det förutsätter att trash i allmänhet har en annan färg. Och det är inte en åsikt jag vill bli förknippad med.

4 kommentarer:

 1. Hmm, här blir jag kluven! Har i och för sig bara kollat på halva Kobra, så kanske inte skall uttala mig i form av konsensus just yet.

  Jag har aldrig tänkt på begreppet som rasistiskt innan. Men med tanke på att begreppet då skulle ha fötts ur rasismens kärna, det vill säga under slavsamhället i 1800-talets USA, så är ju självklart uttrycket i sig en skapelse för just rasism.

  Jag använder mig av begreppet lite då och då, och det är när jag vill kategorisera folk med vargtröjor, som röker under sina tonårsgraviditet och som döper sina barn till amerikanska namn, gärna med dubletter av bokstäverna "c" och "z".

  Men jag har som sagt aldrig kopplat samman begreppet med ras, eller utgått från att det neutrala skräpet är svart. Men så är det ju med underliggande strukturer, man vet inte om att de existerar för att de är så normerande.

  Men det är med en viss bipolaritet jag sett ner på dessa människor. Dels är jag förbannad på att de inte tar för sig, med tanke på att vi bor i ett land med fantastiska möjligheter. Hade man fötts igen så hade man antagligen fötts som fattig i Bangladesh, där man är dömd till ett liv utefter sina föräldrars förutsättningar. Men så är det inte i Sverige. Eller snarare, så ska det inte behöva vara i Sverige.

  Så min analys är att jag är så djävla förbannad på samhällets strukturer som, trots alla möjligheter i världen, ändå misslyckas att få människor lyckas nå den potential de annars skulle ha gjort om de hade ett "von" inslängt mellan för- och efternamn.

  Å andra sidan är jag också arg att folk inte har drivkraften att lyckas med det de vill i livet. Att de är så pass desillusionerade att de tror att just de är dömda till evig arbetslöshet med avbrott för någon praktikplats här och där. Men det beror nog mest på att jag själv kommer från en familj som kan klassas som underklass/white trash, där vargtröjan kompletteras, hör och häpna, flertalet VARGTAVLOR, och där jag är den enda som tagit studenten och blir föraktad för att jag läser på universitetet.

  Det blev ett långt inlägg, men det kunde inte hjälpas. Men jag ska skärpa mig och bara använda mig av uttrycket bland folk som förstår min utgånspunkt, och som också förstår att jag förstår att uttrycket inte är rumsrent. I varje fall får det lov att vara så tills jag en dag lyckas sluta helt! Ungefär som med min feströkning...

  SvaraRadera
 2. När ska du börja blogga publikt?

  SvaraRadera
 3. Säger inte att du har fel men länkar till ytterligare en syn på saken som jag tycker var rätt söt och till viss del kan relatera till.

  SvaraRadera
 4. Å, precis det som Tobias skriver om där har Liv Strömquist gjort en serie på. Den finns under N, som i nörd, i Ja till Liv!

  SvaraRadera