onsdag 28 december 2011

Den är rätt smaklös faktiskt

Jag har aldrig blivit ifrågasatt när jag valt att få byta räkan (och tonfisken) mot en annan bit, har du?

10 kommentarer:

 1. Åh vilken ångest jag får. Ska absolut skärpa mig på den här punkten. Har inte köpt hem tigerräkor själv men äter dem på restaurang då å då. Dumt. Ska sluta.

  Men tonfisken. Vad är problemet? Jag blev utskälld i mataffären när jag frågade efter det en dag. Förstod dock ej varför...

  SvaraRadera
 2. Den är dels rödlistad, alltså den sorten man köper färsk, den i burk är en annan art. Sen är det ju det där med fiskemetoderna, delfiner som dör osv. och att eftersom den står så högt i näringskedjan är den full av miljögifter. Kvinnor i fertil ålder bör inte äta tonfisk.

  SvaraRadera
 3. Skumt förresten att du fick skäll utan att de ens motiverade varför. Känns inte så serviceinriktat.

  SvaraRadera
 4. Men sluta äta djur bara så kan det här bli en ickefråga.

  SvaraRadera
 5. Motvalls: För att hitta tonfisken så letar man ofta efter delfiner (eller andra valar) eftersom dessa arter letar efter samma föda. Delfinerna simmar vid ytan, medan tonfisken är längre ner. Så man omringar delfinerna med stora nät, utan att egentligen veta om tonfisken finns under delfinerna eller inte. Sedan drar man åt näten, utan att släppa ut delfinerna så att de drunknar.

  6 500 000 (sex och en halv miljoner) delfiner har dött sedan man började använda den här metoden. Men situationen har blivit lite bättre sedan flera stora konservfabriker har valt att bort tonfisk som fiskats med dessa metoder. Så nu dör istället "bara" några tusental. Dock använder sig länderna Sydkorea, Taiwan och Indonesien av den sämre metoden. Så håll utkik efter märkningen på din tonfisk. (http://www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1125712-delfin)

  Men å andra sidan, så undrar jag över det etiska i att äta fisk över huvud taget, då haven kommer att vara utfiskade om några årtionden. Under de senaste 50 åren har ju fisken minskat med 66 procent i våra hav och åtta av nio fiskar är utfiskade. (http://svt.se/2.22584/1.2448154/atta_av_nio_fiskar_nu_utfiskade)

  Det är ju rent vansinne...

  SvaraRadera
 6. Anonym: Tack för din konstruktiva kommentar.

  mikkan: Vi kan glatt fortsätta äta skarpsill, den är som ett ogräs och kommer aldrig ta slut.

  SvaraRadera
 7. Säger som Tomas DiLeva: Det du äter ska döma dig när du dör! Moahahahaha!

  SvaraRadera
 8. Haha, tack, nu har jag fått scenariot där en skarpsill sitter och vaktar pärleporten på hjärnan.

  SvaraRadera
 9. Tack för upplysningarna! Måste be om klargörande dock. Tonfisk på burk är alltså ok om det är MSC-märkta burkar som jag fattar det.

  På ett av mina favoritkaféer har de slutat med den godaste tonfiskmackan av dessa skäl. Tänker att jag då kan berätta att det ska finnas märkta sorter som är ok, eller?

  Å så en fundering. Är det mer ok att äta fisk som tonfisk å jätteräkor i typ Thailand? Eller är det lika illa å de fångas likadant? När jag bodde i Thailand åt jag mycket fisk typ färsk grillad å överallt man köper nån curry kan den väljas med jätteräkor (vilket jag gjorde ibland men ganska sällan för jag tycker inte det är godast). Min känsla är att i jämförelse med gemene thai äter vi väldigt lite av dessa rödlistade fiskar i Sverige. Där åts de hela tiden å av alla.

  Å slutligen. http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fisk/
  Så lite det blir kvar om man tar bort insjöfisk (fertil kvinna) å skaldjur (goda men oftast för dyra att laga tisdagsmiddag på). Jag gillar inte sill vilket försvårar ytterligare förstås. För fisk är ju nyttigt å jag vill äta det men det känns som att det bara är torsk å viss lax å makrill kvar. Nån som vet nåt om seabass/havsaborre som inte står med på listorna? Gillar den mycket...

  SvaraRadera
 10. Jag antar det (men var vaksam mot producenternas egna märkningar som ofta bara är humbug). Jag har inte sett någon MSC-tonfisk, men jag har inte heller letat så noga.

  Det kan ju inte skada ifall du föreslår för "ditt" kafé att de ska köpa in delfinvänlig tonfisk, men det kan ju också vara så att de väljer att inte alls ha tonfisk på menyn om den som är reko är såpass mycket dyrare att det är svårt att få sålt den.

  Angående jätteräkor så är jag 99% säker på att det är lika illa om man äter dem på plats, de bör ju komma från samma odlingar med enda skillnad att de inte är fraktade runt halva jorden. Och med de rödlistade arterna tänker jag samma sak: är ett visst bestånd hotat så är det. Sen hänger det ju på med vilka metoder man fiskar också, den fick man äter där kan ju vara krokfångad eller fiskad med andra traditionella metoder som inte "dammsuger" havet och sabbar ekosystem, men det vet man ju inte (om man inte vet vem och hur man ska fråga).

  Nej, visst är det tråkigt när man sitter och läser den listan eller böcker om tillsatser/djuruppfödning/annan livsmedelsproduktion. Det känns som att man inte "får" äta någonting alls. Det kan vi tacka de två tre senaste generationernas tänkande som utgått från att alla resurser är oändliga.

  Vad som gäller för havsaborre har jag ingen koll på.

  Slutligen vill jag boktipsa om Isabella Lövins Tyst hav. Deprimerande men nyttig läsning.

  SvaraRadera