onsdag 21 augusti 2013

Eller så sköter ni från och med nu all städning här

Vardagsrumsgolvet i casa Dignelius torsdagen den 21 oktober 2010. Ser ungefär likadant ut fortfarande. Samma leksaker till och med. Eftersom jag tydligen närt en hoarder vid min barm. Fick barnet i fråga själv bestämma så skulle vi aldrig slänga något. (Möjligtvis mes undantag för illaluktande hushållssopor och kompost. Hon är rätt luktkänslig.)

Barnets rum lördagen 2 juli 2011. Ser också fortfarande ungefär likadant ut. Kanske ännu lite plottrigare eftersom hon sedan dess fått ett stort åbäke till säng som konkurrerar om utrymmet med leksakerna på bilden (och fler).

Samma barnrum, fem månader senare. Onsdagen 30 november 2011. Här har sängen kommit på plats. Se så gott om plats det är för alla julklappar som ska komma att inkasseras om tre veckor! Vad ska vi göra av allt utrymme? Det fullkomligt ekar ju därinne! (Obs, ironi.)

Anar vi ett mönster? (Rätt svar: ja.) Det här barnet har på tok för mycket leksaker. In fact så har hon så mycket leksaker att när ett grannbarn var här en sväng där häromveckan så utropade hon "Hrönn, vad mycket leksaker du har!" det första hon gjorde när hon kom in. Det var pinsamt för oss alla.

Så. Vänner och ovänner, nära och kära, ärade familj. Som jag ser det så har vi två alternativ:

1. Ni slutar ösa över barnet prylar. Hur roligt ni än tycker att det är att konsumera så är det är inte roligt för henne att tvingas slänga och ge bort leksaker hon egentligen tycker om bara för att få plats med nya. Tycker ni att det är svårt att låta bli att handla så ska jag ge er ett tips: precis när shoppingbegäret sätter in så skyndar ni er och tänker på att det på andra sidan jorden sitter barn i samma ålder som henne och tillverkar de där prylarna. Barn som aldrig kommer ha varken tid eller råd att leka med sakerna de monterar.

2. Vi går med i Jehovas vittnen och slutar fira jul och födelsedagar.

Jag är allvarlig. Åtminstone på punkt 1.

9 kommentarer:

 1. Eller ger böcker/kläder som åtminstone är vettigt och användbart. Eller kör på "en in, en ut"-metoden när det kommer till leksaker. Kaja är likadan btw. Inte kasta något, allt framme jämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejen är att det är omöjligt att stå där på julafton och ba "Nu har du fått 23 julklappar, vilka 23 saker från ditt rum ska du slänga?".

   Radera
  2. Haha ja jag tänkte att du skulle göra det i Amy när hon sov. :o

   Radera
  3. Oh no, there is no such thing as "i smyg". Hon har hästminne den där ungen och när hon undrar "Var är min [random skräppryl] mamma?" så kan jag inte ljuga för henne.

   Radera
 2. Knappen fyller år i helgen och för andra året i rad uppmanas kalasgästerna i samband med inbjudan att skänka en peng till barncancerfonden istället för present. Han får någonting av oss och av sin mormor, det räcker bra.

  Var på ett kalas hos en förskolekompis till honom förra året. Då satt alla i en ring och så snurrades en flaska runt och pekade på den gäst som fick ge sin present, i tur och ordning. Födelsedagsbarnet slet upp sina paket och hann knappt uppfatta vad hon fick innan flaskan snurrades igen och leksaker bara lades på hög vid sidan om. Jag satt där och var helt förstummad över hela löpande-band-grejen.
  Jag har inte alla svar på hur man bäst ska göra, men det var någonting i den där helt känslolösa presentstormen som kändes bara fel i magen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag vet verkligen inte hur vi ska få folk att respektera att vi inte vill att de ska köpa en triljon presenter till henne. Varje år säger vi att de inte får köpa mer än en julklapp/födelsedagspresent och sen får hon ändå ALLT hon någonsin nämnt att hon önskar sig, vilket ju egentligen är allt hon någonsin sett i en leksaksaffär.

   Radera
 3. Tacksam för din rekommendation - det hade varit besvärligt om ni valde alternativ två. Därför är jag beredd att vika mig för alternativ ett. Meeen eftersom jag är lite ekonomiskt lagd och har svårt att slänga bort funktionsdugliga saker - så har det känns lättare i mitt hjärta att skicka vidare leksaker som kanske får ett nytt liv hos H. Vad göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. och nej tack - jag vill inte städa. men det var snällt att du frågade=)

   Radera
  2. Det är helt ok att hon får ärva grejer t.ex. av sina kusiner, där kan vi som föräldrar också vara med och sålla lite. Men t.ex. till julen får hon kanske i snitt trettio julklappar utan att jag och Oliver har en chans att stoppa vansinnet.

   Radera