fredag 30 augusti 2013

Dagens floskel

Efter jobbet mötte jag upp Avanai-Lisa för fika och överlämning av böcker och nu känner jag mig nyförlöst, alltså inte på det där baby bluesiga och ymnigt blödande ur fittan-sättet utan sådär glad och nöjd som en bara kan vara när en fått nåt vettigt gjort. Jag älskar att göra mig av med prylar! Dessutom fikar jag och snackar skit med vuxna människor med rimliga åsikter alldeles för sällan.

Som vanligt när jag träffar fellow småbarnsmorsor så blev det prat om barn och föräldraskap, förskola, uppfostran och metoder och på tal om det så hoppas jag att någon av er som läser har bättre koll på utvecklingspsykologi och kan svara på var det här jävla mantrat om att barn mår bra av rutiner kommer ifrån, vem som forskat på det och vilken typ av rutiner som avses. Spektrat är ju rätt brett för vad som kan anses vara en rutin menar jag.

De jag oftast hör obsessa om värdet av rutiner är de som propagerar för femminutersmetoden, schemastyrd amning och liknande – rutiner som jag är övertygad om inte gör någon nytta för särskilt många barn. Men en rutin kan ju också vara något så vardagligt som att borsta tänderna och läsa en saga eller sjunga någonting vid läggdags, eller för det mycket lilla barnet; att få komma upp i sin förälders famn då det vaknar och är oroligt, en trygg förutsägbarhet och långt ifrån samma sak som att vid givet klockslag varje dag gråta sig till sömns.

Jag gissar att det är få familjer som helt saknar rutiner i tillvaron, där varje ny dag är lika oförutsägbar som en tripp till Alices Underland, och frågan är om de familjerna i så fall är mottagliga för informationen om nyttan med rutiner.

Ps. Signaturen E, lämna din adress i en kommentar eller maila på jonna punkt dignelius at gmail punkt com ifall du fortfarande är intresserad av Vinterns goda ting, portot går loss på ungefär en femtiolapp. Och Bettan, spa-boken ligger här och ropar på dig

16 kommentarer:

 1. Tack för igår, det var jättetrevligt! Synd att vi inte hann prata längre. Nu väntar jag med spänning på om någon har något intressant att säga om rutiner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Hoppas du får användning för böckerna!

   Radera
 2. Jag får en känsla av att somliga rutinivrare mest propagerar för rutiner för att övertyga sig själva. Men det vore intressant med lite övertygande argument / studier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är beredd att hålla med om att rutiner är bra för barn. Så länge rutinerna utgår från barnets behov snarare än från föräldrarnas önskemål.

   Radera
 3. Jag tänker mer att ha någorlunda fasta mat- och sovtider kan vara bra för lite större barn. Då blir de kanske hungriga och trötta samma tid varje dag. Jag tror även vuxna mår bra av rutiner.

  Synd att jag suger på det! Haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker hela påståendet är nonsens. Visst mår en bra av rutiner som innebär trygghet men om ens föräldrar har som rutin att supa sig fulla och slå en varje kväll så vet jag inte längre om jag håller med.

   Radera
  2. Ja, jag menade mer kring grundläggande saker som mat och sömn. Kaja får ofta vredesutbrott om vi äter 1 timme senare än vanligt. Jag tror att en sövningsrutin, typ att göra på liknande sätt varje kväll, kan hjälpa små att ställa in sig på att de ska sova. Det ger dem lite förutsägbarhet i vardagen, och forskning har visat att "rutiner" är särskilt gynnsamt för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

   Jag tror inte att små barn mår bra av att rutinmässigt våldtas, misshandlas eller att fara illa på något annat vis.

   Radera
  3. Små barn, eller stora för den delen.

   Radera
  4. Nej! Hoppas inte du tolkade det som att jag trodde du tyckte barnmisshandel var en bra rutin! Jag ville bara hårdra konceptet rutin.

   Radera
  5. Haha nä det trodde jag inte! Men rutin för sakens skull tror jag inte på, men jag tror att kroppen mår rätt bra av struktur och att få sova och äta på någorlunda lika tider, för inte helt nyfödda barn och uppåt.

   Radera
 4. Ja, jag tänker på den. Vet inte när jag ska kunna ha vägarna förbi bara. Du kanske kan skicka till mig också? Så sätter jag in ett porto till dig. För jag antar att du är i Varberg lika ofta som jag är i Gbg. Nu ska vi till Liseberg på lördag iofs men då är ju schemat fullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bjöd ju mig på kött och vin sist så vi kan säga att det är jämnt med portot :)

   Radera
 5. Jag har läst ditt inlägg ett par ggr och får inte riktigt rätsida på en sak: Vilken typ av rutiner är det som folk obsessar kring, och hur ser din egen syn på rutiner ut? Vad räknas som rutin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis det som är grejen; påståendet om att rutiner är bra måste komma med en definition på vad den som säger det menar att en rutin innebär. Annars är det bara nonsens. Jag tror att det finns både bra och dåliga rutiner men försöker såklart ge mitt barn en trygg uppväxt där hon kan räkna med rutiner som innefattar mat, tröst, omsorg osv.

   Radera
 6. Oj, jag upplever det precis tvärt om... Att de som inte är så noga med barnens rutiner (mat- och sovtider etc) är ungefär samma människor som kör med femminutersmetoder o dyl. Tycker ofta att det är personer som intr verkar vilja anpassa livet efter barnen så mycket, utan de ska somna enkelt och lätt och utan inblandning av vuxna, man ska inte behöva gå hem för att laga mat om man inte vill - då får ungen nöja sig med en macka - och inte behöva tacka nej till kvällsbjudningar för att barnen ska sova en viss tid. Lustigt att vi upplevt så olika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Och det tycker jag stödjer min tes om att hela påståendet är nonsens så länge det inte kommer med en förklaring om vad den som säger det menar med en rutin.

   Radera