söndag 20 januari 2013

"Karriären"

Redan/först vid trettio års ålder har jag insett att alla jobb är tråkiga. (Det finns säkert grader av helvetet men nej, jag tror inte ens att de som jobbar som typ sängprovare och chipsprovsmakare trivs så jävla bra att de fortsatt jobba om de vunnit en miljard. Visst, go ahead, kalla mig bitter.) Så att... Ja, det är väl bara att bita tag i det sura äpplet och hänga kvar de trettiofem åren jag har kvar till pension.

Någon kanske minns det där om ekologiskt kött i höstas? Det var ju för all del en ljuspunkt i och med att det innebar att vi inte bara blev extra motiverade att servera bättre kött utan också att det blev fler vegetariska dagar för att väga upp ekonomiskt. Men säg den lycka som varar för evigt.

Från pedagogernas sida har det varit ett jävla gnäll. De "håller sig inte mätta", vilket ju inte är så konstigt om en "inte tycker om bönor och linser" (eller "skalbaggar" som en av dem tutat i barnen att det är), men barnen äter och maten får bra betyg i brukarenkäten – strax över åtta på en skala från ett till tio. Egentligen bryr jag mig väl inte heller så mycket om påhopp som "kan du förklara för mig varför vi ibland får vegetarisk mat tre gånger på en vecka?!" men det är ändå rätt tröttsamt i längden att gång på gång förklara att det är för barnen vi lagar mat och att det är fritt fram att ta med sig en lunchlåda för den som inte vill äta pedagogisk lunch.

Snart börjar dessutom önskemålen trilla in inför bikinisäsongen. Giv mig styrka.

Nytt från och med nyår är för övrigt är att vi som jobbar i köket inte längre äter gratis på jobbet. Plötsligt känns min lön på 20700 kronor (om jag skulle råka komma upp i heltid någon gång that is) bra mycket futtigare. Dessutom är det lite av ett antiklimax att planera menyer, göra beställningar och laga maten för att sedan inte vara med och bedöma slutresultatet. Nog för att jag är grym på att laga mat, men inte så jävla grym att det är värt en femtiolapp om dagen i löneavdrag. Jo, naturligtvis provsmakar vi medan vi lagar, men nej, det ger inte samma uppfattning som att sätta sig ner med en tallrik och känna efter hur de olika komponenterna funkar ihop.

Och till sist det "bästa" av allt: vad innebär det att allt kött som serveras ska vara ekologiskt? Ja, inte att allt kött som serveras faktiskt ska vara ekologiskt iallafall. Häromdagen hade vi APT med vår nya chef, där vi bland annat diskuterade en annan ny giv: att samtliga av stadsdelens skol- och förskolekök ska utgå från samma huvudkomponent, "så det inte blir så rörigt för de familjer som har flera barn i olika förskolor och skolor". Någon påpekade då att det blir ganska mycket kyckling på vårens matsedlar och att det inte finns upphandlat någon ekologisk sådan. Himla tur då att fågel "inte är kött"! Samma med charkprodukter, alltså allt köttpålägg samt korv. Hittills har vi kunnat komma runt problemet genom att helt enkelt inte planera in rätter som vi inte hittar ekologisk köttråvara till, men alltså inte nu längre.

Annars då? Jovars, huvudet upp och fötterna ner.

21 kommentarer:

 1. Vad trist med den responsen från pedagogerna, och från chefen som inte tycker att kyckling är kött.

  Och har de tagit bort den förmånaden utan att ge er något annat - t ex löneförhöjning? Får de verkligen göra så? Vi har haft en del förändringar i förmånerna på mitt jobb, men då har det ena alltid kompenserats med något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara chefen utan som jag förstår det hela organisationen som inte räknar kyckling och chark som kött. Jättetråkigt. Det motiveras med dålig tillgång, men utan efterfrågan lär det ju inte heller dyka upp fler producenter...

   Det är en förmån som aldrig funnits på pappret, vi har ätit på jobbet eftersom kockar äter på jobbet, "det bara är så". Tyvärr finns det alltså inget att kräva kompensation för.

   Radera
 2. Skickar lite pepp. Tycker iden är jättebra även om responsen e dålig. Håller tummar å tår för förändrade attityder!

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Ska se om jag kan få med mig facket! :)

   Radera
 4. Men jävla idiot-"pedagoger" som säger till barnen att det är skalbaggar?? Jag kan komma dit och berätta vad kött är och visa några pedagogiska filmer så kan vi se om de vill äta torterad fågel eller pl¨gad gris sedan ... >_<

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har nog sett, som majoriteten av befolkningen, men valt att inte ta in.

   Radera
 5. Blir bara så matt....så mycket idioti det finns i världen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, idioti tycks vara en av de där sakerna som aldrig tar slut. Oavsett konjunktur.

   Radera
 6. Vissa verkar ha som någon slags princip att racka ner på vegetarisk mat, förmodligen för att de innerst inne skäms över sin höga köttkonsumtion, vad vet jag? Trött blir man i alla fall på sådana attityder, och extra trist att de för vidare det till barnen.

  Fast jag måste rätta dig på en punkt: alla jobb är inte tråkiga! Jag skulle lätt fortsätta jobba även om jag vann en miljard på lotto (fast kanske bara halvtid eller så). Däremot verkar sängprovare och chipssmakare dötrist, det kan jag hålla med om :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju lite hippieflummigt att bry sig om djur och miljö och äta böngryta. Bäst att tydligt ta avstånd!

   Radera
 7. Jag skulle i alla fall vilja ha Dig som kock på skolan/förskolan där jag jobbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du flytta din förskola till Göteborg?

   Radera
 8. Elsa har en pedagog som också äter vegetariskt vilket gör det ännu mer förbluffande för mig att hon typ ALDRIG vet vad hon ätit. Hon vet allt som oftast vad det var för köttmat. Det är helt enkelt ingen som berättat för henne vad hon äter. "potatis med sås med saker i" är alltså potatis och kikärtsgryta, vilket hon självklart är tveksam till när hon inte ens vet vad det är. När jag berättade för henne att det var ju kikärtsgryta idag så utropar hon "men jag älskar ju kikärtor!". Låt mig gissa att hon inte ens vågade smaka när hon inte visste vad det var.

  Det där med ekologiskt kött gör mig vansinnig. Sitta där och ljug-flina över att man kan välja charkprodukter och kyckling. Vidrigt! Jag har frågat vår förskolechef och hennes svar var "ska allt vara ekologiskt så är det väl det", vilket jag inser inte är en garanti för fem öre.

  För övrigt får du alldeles för lite lön för det hjärta du lägger ner i maten åt de där barnen! Får lust att ringa och skälla på dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande att hon ändå vet vad någon ätit. De flesta barn, inklusive mitt eget minns aldrig vad som serverats under dagen. Jag tror vi skulle kunna köra samma meny vecka efter vecka utan att barnen reagerade.

   Du gör nog helt rätt i att inte lita på den "garantin".

   Radera
 9. Det som är tråkigt är inte jobbet utan omgivningen och situationen omkring jobbet, låter det som... Hoppas att du kan ta dig till ett nytt ställe på något sätt, där din insats uppskattas mer, och där du blir bättre behandlad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag får köra ett nytt jobbsökarrace snart känner jag. Hatar att vara bitter och gnällig över kollegor och jobb. Är det hellre bara i största allmänhet.

   Radera
 10. Jag förstår din frustration till fullo!!!

  Det märkliga är att ofta är föräldrar helt omedvetna om vad som pågår på barnens förskola/skola. & får de veta, så är det mycket axelryckningar, vem bryr sej, liksom?

  Som när jag av händelse fick veta att de börjat servera lättmjölk & margarin till min minsta på sin förskola. När jag sedan gjorde världens insats med lokaltidning & hela faderullan, så var det många som undrade vad jag trodde att det skulle ge?

  Ja, att vi fick valmöjligheten att välja åt våra barn fick vi. Överraskande nog har många föräldrar avstått att göra ett aktivt val, varav de små barnen skall följa livsmedelsverkets rekommendationer & dricka lättmjjölk & äta margarin istället för smör...

  Inte lätt att jobba i motvindar hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi serverar också lättmjölk och smörgåsmargarin. Tyvärr. Men mitt eget barn äter tack och lov Bregott på sin förskola. I stadsdelen där jag jobbar har det bestämts att Livsmedelsverkets rekommendationer går före föräldrars önskemål. På gott och ont. (Emellanåt har föräldrar de mest underliga idéer om vad som borde och inte borde serveras.)

   Radera
 11. Idioter!

  F ö skulle jag nog jobba även om jag vann en miljard...jag gillar mitt jobb å jag gillar att känna mig så där lutherskt nyttig å bidragande till nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag skulle inte stanna en dag om jag drog hem storvinsten!

   Radera