onsdag 26 december 2012

Med hopp om röd jul 2014 och framåt

Hej politiker och beslutsfattare!

I år låg julafton på en måndag, med följden att många av oss fick lång sammanhängande ledighet utan att slösa alltför mycket med semesterdagarna. Andra jobbar på ungefär som vanligt, så att spårvagnar rullar och barn blir förlösta, om än med tajtare schema och lägre bemanning. Jobbet blir gjort, men kanske finns det inte alltid tid för det där lilla extra.

Som hjälpmamma i Amningshjälpen tar jag på min fritid ideellt emot telefonsamtal och mail från nyblivna föräldrar och andra som behöver råd och stöd i frågor som rör amning. Under sommarsemestern och julledigheten noterar jag ett markant ökat antal hjälpsökande. Häromdagen ringde tre mammor med spädbarn inom loppet av några få timmar.

I allmänhet är det inga stora insatser som krävs, men allt som oftast kan det ändå inte vänta tills det blir vardag och vårdcentraler och amningsmottagningar öppnar igen. BB håller förvisso fortfarande öppet utanför kontorstid, men de har inte resurser att ta emot barn som är äldre än några dagar eller på sin höjd någon vecka.

Lika lite som kyrkans matkassar kan ersätta sjukpenning eller a-kassa kan Amningshjälpen väga upp för bristen på tillgång till kompetent amningsstöd i vården. Så nästa gång det kärvar ekonomiskt, snälla höj då skatten istället för att strama åt ännu mer i offentlig sektor.

Gott nytt år?

6 kommentarer: