torsdag 29 september 2011

Amningshets?

Sist på bollen som vanligt, men jag måste ju såklart också uppmärksamma Amningsnytts undersökning av hur väl de svenska barnavårdscentralernas rådgivning stämmer överens med amningsrekommendationerna. Inte särskilt väl, visar det sig. Om nu någon har skulle ha missat den "nyheten".

Bara en av 73 BVC ger korrekta råd. Värt att nämna i sammanhanget är att de svenska rekommendationerna redan som det är är mer light än WHO:s rekommendationer (som gäller hela världen och inte alls bara u-länder). När WHO rekommenderar delvis amning i två år eller längre kontrar Livsmedelsverket med ett år eller längre. Inte så stor avvikelse kan tyckas, men när man utelämnar det lilla "eller längre" och istället sätter ett, jämfört med WHO:s två, år som någon slags maxgräns, vilket många BVC-sköterskor gör blir skillnaden genast betydligt större.

Man kan kanske få intrycket att jag driver ett litet personligt krig mot barnhälsovården i det här landet, trots att jag egentligen tycker att konceptet BVC är jättebra, folkhemmet in all it's glory, liksom. Men jag tycker samtidigt att det är jäkligt sorgligt att små barns och deras mammors (och pappors) välbefinnande är så lågt prioriterat att den personal som möter helt nya familjer många gånger inte har tillräcklig kompetens.

För det är inte skit samma. Jo, visst har vi rent vatten och det går alldeles utmärkt att föda upp ett barn på ersättning. Om man väljer att göra det, men ingen ska behöva göra det mot sin vilja för att det inte fanns någon som kunde stötta och ge korrekt information om hur man får amningen att fungera och hur man gör för att behålla den efter att annan mat introducerats.

Sagogrynet har också kommenterat granskningen av amningsråden. Här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar