onsdag 14 september 2011

Mat för förskolekids – del 1: Vegogryta

Efter mitt ohämmade skryt har röster höjts om att jag borde läcka något om vad det är vi bjuder på egentligen. Så. Här kommer en av våra paradrätter, enkelt och genialt, håll till godo.För att mätta hundra personer krävs följande:

2 kg hackad gul lök
5 kg paprika i bitar
10 kg grovtärnad squash
10 kg kokta kikärtor
10 kg krossad tomat
150 g grönsaksbuljongpulver eller -pasta
1,5 dl timjan
svartpeppar
(salt)

Fräs lök, paprika och squash. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka minst 10 minuter.

Antingen äter man den sedan rätt upp och ner med lite vitlökskeso (blanda 6 kg keso, 30 pressade vitlöksklyftor och 1 liter hackad persilja) och kanske några nachos till eller, om man är ett stort fan av kolhydrater, så kan man servera pasta eller potatis till.

Den här rätten kostar inte många korvören per portion. Då får man en slant över som man kan lägga på något lite lyxigare en annan dag.

4 kommentarer:

 1. Vitlökskeso! Det är ju förihelvete helt genialiskt! *suktar*

  SvaraRadera
 2. Håller med Hannah ovan. Varför har jag aldrig tänkt på det? Grattis till det superba betyget förresten!

  Jag funderar på att skaffa en pump, är dock lite rädd för dem. Men det kan nog vara bra att ha en framöver när jag eventuellt klarar att vara ifrån Elly några timmar.

  SvaraRadera
 3. Keso är helt klart underskattat! När Hrönn var bebis gjorde jag en variant på ostkaka, som innehöll keso, som vi åt som mellanmål titt som tätt. Annars är det gött att blanda det i sin naturella yoghurt (och evetuellt bär eller nötter eller något annat man gillar) så står man sig lite längre än på bara yoghurt.

  SvaraRadera
 4. Fifi: om du mailar mig på jonna punkt dignelius at gmail punkt com så kan vi komma överens om någon tid och plats för överlämning, och kanske fika? Ska bara kolla så den fortfarande är i ok skick.

  Men om det visar sig att det inte känns bra för dig att pumpa så är väl Elly ändå på g med lite smakisar? När jag var ifrån Hrönn några timmar de första gångerna (under vaken tid alltså) så gav Oliver henne lite frukt om hon blev hungrig och så såg jag till att hon var nyammad innan jag gick.

  Eller är det tuttförvirring du tänker på? I så fall kan hon ju få den urpumpade mjölken ur en drickskål istället för ur flaska, för att inte riskera att hon väljer bort bröstet sen. Jag har en skål också, men den hör tydligen numera till Hrönns servis så den kan jag inte ge bort. (De finns dock på apoteken och borde inte vara så dyra.)

  SvaraRadera