torsdag 22 september 2011

Hjärtligt välkommen på koppfest!

Vi är hemma och klättrar på väggarna tills vidare, jag och hemulen. Hon är lite prickig och jag är lite förkyld. Båda lider också av en släng lappsjuka. Så. Om någon som redan haft, eller är sugen på att få, vattkoppor råkar vara dagledig imorgon så är ni mer än välkomna över på en kopp fika/koppfika. Jag lovar att svänga ihop något sött och fettbildande. Kanske städar jag också. Komsi komsi.

10 kommentarer:

 1. JA! Var i Göteborg bor ni? Vi är väldigt sugna på att "få det gjort". Jag har inte heller haft det, är det "farligare" för vuxna eller är det bara en myt?

  SvaraRadera
 2. Jag måste tyvärr göra dig besviken. Nu är jag inte längre bara lite förkyld utan också helt tjock i huvudet och ledvärkig. En riktig mansförkylning. Så jag orkar vid närmare eftertanke inte agera värdinna idag.

  Vi bor förresten sydväst om centrum. Ni då? Är ditt barn ungefär i Hrönns ålder?

  För vuxna kan det tydligen bli riktigt allvarligt. Har man nedsatt immunförsvar så kan det bli aktuellt med sjukhusvistelse.

  SvaraRadera
 3. Synd att vi inte är daglediga idag, annars hade det varit skönt att ge Björn vattkoppor och få det överstökat!

  Hoppas ni mår bättre snart båda två och får en bra helg!

  SvaraRadera
 4. Ja, det hoppas jag också. Jag som har längtat så efter bokmässan, jag får väl trycka i mig en karta ipren innan jag smiter iväg imorgon.

  Hrönn lär förresten vara smittsam ett tag till, så vi kanske hinner iallafall. Jag förstår att det kan vara skönt att ha det avklarat innan bebisen kommer, men jag läste igår att barn till mammor som haft vattkoppor är skyddade av mammans antikroppar det första halvåret.

  SvaraRadera
 5. Fast att barn under 6 månader är skyddade om mamman haft vattkoppor stämmer inte, 2 av mina 3 har fått det när de var under halvåret och helammade..

  SvaraRadera
 6. Passa er bara för pensionärsvattkoppsviruset bältros som A fick när han var 29 år! Haha!

  Fast så kul var det väl inte med tanke på att han hade jätteont och fortfarande har nervskador än idag efteråt.

  SvaraRadera
 7. Kristina: Jag tänkte först att jag läst fel när motsatsen bevisats i er familj. Två gånger till och med, men jag hittade det igen. På vårdguiden står det att "Barn som föds av mammor som har haft vattkoppor tidigare i livet får antikroppar från mamman under slutet av graviditeten. Antikropparna skyddar barnet från vattkoppsinfektion upp till cirka sex månaders ålder." På 1177 påstår de dock inget sådant.

  mikkan: Jätte-O att han fick det så tidigt i livet. Har han någon aning om vart det kom ifrån? Sugna på att komma förbi på söndag och kolla om han kan bli smittad en tredje gång?

  SvaraRadera
 8. Ingen aning varför! Det kan tydligen drabba när som helst, men det viktigaste var att man skulle få medicin inom 48 timmar för annars kunde man få bestående nervskador.

  Men hans bältros såg inte ut som man var van vid att se, utan var bara ett litet fält med vad som såg ut som finnar på ryggen och så ett mindre fält på revbenen med vad också såg ut som finnar. Så tyvärr tog det ganska lång tid innan jag fattade att det kunde vara bältros och att han fick hjälp. Tror det tog tre dagar...

  Men så nu vet du, får du ont och äckliga finnliknande utslag någonstans kring revbenen, då ska du söka hjälp direkt!

  Kände mig som Dr. House när jag kom på diagnosen och efter lite googlande bekräftade mina misstankar. Kanske skulle sadla om?

  Och vad var oddsen att A dessutom känner en läkare som forskar i just vattkoppviruset så att han snabbt kunde få hjälp och ett recept på medicin?

  SvaraRadera
 9. Fast det är inte bara i vår familj, jag känner personligen flera stycken och har hört talas om ännu fler bebisar som fått vattkoppor tidigt trots att mamman haft och de varit helammade (som ju ska vara ytterligare ett skydd), så jag vete tusan var den vanföreställningen om att bebisar skulle vara skyddade kommer från..
  Och som ytterligare kuriosa kan jag ju berätta att min mellantjej som hade vattkoppor när hon var ca 2 månader fick bältros(!) i våras (5 år gammal) och smittade vår yngsta (då ca 4 månader) med vattkoppor...

  SvaraRadera
 10. mikkan: Bara sådär spontant? Utan att man blivit utsatt för smitta?!

  Kristina: Men om det är så vanligt att bebisar blir smittade så är det ju helt bisarrt att de har den vilseledande informationen på sin hemsida!

  SvaraRadera