onsdag 5 september 2012

Havregryn och mjölk

Vi är i mångt och mycket av samma skrot och korn, min man och jag, men emellanåt tittar han på mig som om jag vore ett ufo när jag delar med mig av ett minne från min barndom. Nu menar jag alltså inte såna där uppenbart avvikande grejer som att vi inte hade varesig tv eller bil i början och att min pappa satt i fängelse större delen av min barndom, nej, jag syftar på de små sakerna som jag själv inte ens reflekterat över.

Det kan vara sånt som att jag var i skolåldern första gången (en av de få gångerna) jag åt på McDonalds, att vi aldrig hade pålägg hemma till vardags och att en av mina favoriträtter ur kategorin snabbt och lätt är en rätt jag kort och gott kallar "havregryn och mjölk". Den heter så eftersom det är precis vad det är och eventuellt kan den lyxas till med en klick sylt om det finns hemma. Då heter den fortfarande samma.

Nej, jag är inte uppvuxen i ett amish-samhälle. Inte heller ser jag tillbaka på en barndom kantad av nöd och misär (inte hemma hos mamma iallafall). Men visst, prioriteringarna var kanske lite annorlunda. Mamma var ensamstående och hon jobbade i vården och vi levde inte på något sätt i överflöd, men jag växte upp i hus på landet och hade eget rum (med det inte sagt att jag sov där). Jag fick ta ridlektioner och jag hade hela, rena och funktionella kläder och egen cykel. Och de där havregrynen, de var biodynamiskt odlade.

23 kommentarer:

 1. Har också suttit där med havregryn- mjölk- och sockertallriken med maken som blängt... Tuppröra kallas det ibland i norrland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tuppröra alltså? Jag hör en svag klocka någonstans, men ändå inte.

   Radera
 2. Åh... jag åt också havregryn och mjölk som barn. Gott var det också! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det fortfarande. Men numera får jag köra havremjölk istället för ko-dito.

   Radera
 3. Jag äter fortfarande havregryn och mjölk med jämna mellanrum. Orkar inte med mathetsen varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ÄR en sån där mathetsare. Inbillar mig att mitt barn kommer dö av näringsbrist om hon inte äter minst ett lagat mål mat om dagen. (Fast jag egentligen vet bättre än så.)

   Radera
 4. Jag ar ännu äldre när jag åt på McDonalds första gången tror jag. Åt också havregryn och mjölk och ibland knäckebröd med smör och socker. Eh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knäckebröd med smör och citronpeppar körde jag mycket i skolan. Mmm... E621 my friend.

   Radera
  2. Aromat var poppis på mitt högstadium!

   Radera
 5. För det första: Hurra för inlägg!

  Åt också havregryn och mjölk. Det kallades sull. Får också höjda ögonbryn angående min barndom. Främst för att jag berättar att jag aldrig hade ätit ett halvfabrikat eller köpt sylt och saft innan jag började skolan. Fullständig smakchock! Jag som älskade mat tyckte plötsligt att allt var vidrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sull? Aldrig hört talas om.

   Åt också väldigt lite halvfabrikat och liknande som barn. Men. Något jag bara ätit på burk typ fram till vuxen ålder är champinjoner. Fanns det ens färska att köpa innan 2000-talet?

   Radera
 6. Havregryn och mjölk, självklart. Kall gröt kallade vi det för, btw. Och McDonald´s kommer jag inte ihåg många besök ifrån, både pga ekonomiska orsaker och för att mamma inte tyckte om maten där. De få gånger vi var där så var nog du med, om jag minns rätt...

  Pålägg brukade vi ha dock. För det mesta. Men ibland åt vi limpmackor med smör och socker. =) Eller smör och sirap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Limpmackor med socker? Det är ju så jag ramlar av stolen!

   Lustigt för övrigt att det var just när jag var med det åts på McD, var det jag som hetsade om att få äta där? Det här minns jag inte alls.

   Radera
  2. Nä, det var nog mer "nu ska vi göra nåt kul med barnen, vi utfodrar dem på McD innan vi far".

   Fick du aldrig limpmackor med socker hemma hos oss?

   Radera
 7. Eh, en misstolkning av måsblicken.

  Även jag har ätit kombinationen, mest spetsad med annat innehåll, typ russin. En variant på müsli i min värld.
  Mattillredning på min nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att ni har mig som kan utfodra er.

   Radera
 8. Oliver: En gång hade de ett matlagningsinslag på Tipslördag,varför jag såg detta låter jag vara osagt. Men kanske var det ödet, med tanke på hur sällan jag (läs aldrig) kollar på någon slags sport.

  Men i vilket fall, rätten för dagen var fruktsallad och just dess utformning gör att jag gissar att den kan ha varit något för dig:

  Skölj valfritt antal äpplen, gärna gröna, och lägg dem i en skål.
  Strö russin över.

  Voilà! Och du har nu en nyttig fruktsallad att avnjuta.

  SvaraRadera
 9. Hos farmor kunde vi få ett glas mjölk med lingonsylt i. Tyckte det var ganska tamt, men socker i någon form var ju alltid bättre än inget socker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag har hört att många äldre kör med den desserten. Måttfullt och bra.

   Radera
 10. riktiga champinjoner måste du väl ätit - minns att när vi vart på ridskolan så gick vi alltid till baksidan ner vid en kulle där de dumpade gammal torv och kollade om det fanns några, vilket det typ alltid gjorde och så plockade vi där och åkte hem och gjorde varma mackor i ugnen när vi kom hem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur gammal var du då? Tänk på att jag är åtta år äldre. Alltså var jag antagligen praktiskt taget vuxen :)

   Radera
  2. det är en bra fråga men tror att vi hade antingen nissan (var det väl?) eller den vita saaben som man fick putta igång, att jonathan var så liten att man var tvungen att hålla riktigt noga koll på vars han var och att du fortfarande red där på lektioner också - jag slutade på ridskolan när jag var tolv iaf så var innan det men minns ej hur länge innan. men ja du kanske var vuxen då :)

   Radera