måndag 1 oktober 2012

Winds of change

Från och med idag ska allt kött vi (och alla andra i offentlig sektor i Göteborgs Stad) köper in vara ekologiskt. Hurra! Inte en dag för tidigt om ni frågar mig. Vilket ni naturligtvis gör.

Men såklart börjar också genast gnällandet. För dyyyrt, det kommer aldrig gå, ylar Torslanda. Well, ni har ju tillräckligt med pengar för att jiddra om att ni vill bli en egen kommun och slippa försörja oss andra socialfall, så ni klarar nog det här också. Testa att äta vegetariskt en dag eller två per vecka så ska ni se att det inte alls blir dyrare.

15 kommentarer:

 1. Inte för att klaga (vilket jag väl iofs vill eftersom jag önskar göteborgs stad endast skulle servera vegetariskt, men jaja) men västra hisingen är biskopsgården också vilket väl gör budgetgråten lite mer förståelig ;)
  Väldigt bra iaf, om man nu prompt ska äta kött! Bra också att det blir dyrare så man kanske inte äter så mycket kött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, har de råd att vara egen kommun har de råd att försörja Biskopsgården.

   Radera
 2. Helt OT: Men finns det något bra sätt att få barn och sambo att acceptera vegtarisk mat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Varför vägrar de nu? För att vegetariskt är äckligt eller för att kött är gott och lejonen jagar på savannen och så vidare?

   Radera
  2. De vägrar för att kött är gott osv..

   Radera
  3. Man kanske inte måste sätta sakerna i motsats till varandra? Man kanske inte måste säga "idag gör vi vegetariskt" eller "idag blir det inget kött!" utan mer "jag har hittat ett recept på en lasagne som låter jättegod, den blir det idag!" och så är det med ricotta och spenat, som exempel. Sambon gissar jag är vuxen så han borde du kunna prata med separat om vikten av att lära sig äta en varierad kost och att han får skärpa sig. Testa lite fejk-kötts-alternativ nån enstaka gång också, som att ha fejk-bacon i tjockpannkakan istället för fläsk. Förstår att det nog är grönsakerna osv som du vill åt, men man kan testa nån gång för att vidga vyerna lite. Testa vegetariska luncher ett tag på helgerna och gör kött-middag kanske?
   Och sist men inte minst: skit i gnället och kör på ett tag, det ger sig. Säg att man åtminstone smakar. Förmodligen vill de inte gå hungriga.

   Radera
 3. Jag tycker det är olyckligt att servera kött i skolan, eller på andra offentliga bambaliknande inrättningar där mat förtärs. Detta för att det gör ont i mig att tänka på hur många kilo kött som slängs för att folk blir för mätta eller tycker att det är äckligt.

  Och då kan jag inte låta bli att undra hur många grisar, hönor och kossor som hade fått leva eller slippa att födas alls, i förhållande till dessa slängda kilon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är kött onödigt, men det är också ett rätt smidigt sätt att garantera att kräsna små karnivorer får i sig de näringsämnen de behöver. Jag tycker att det är viktigt att barn lär dig att äta varierat (oavsett om det innebär blandkost eller helt vegetarisk mat) och ansvaret för att minimera den mängd mat som slängs ligger främst på de vuxna som äter tillsammans med barnen. Hellre flera små portioner som äts upp än en stor som slängs.

   Radera
 4. Fortfarande OT, och kanske lite opolitiskt inkorrekt, men jag finner att det är mycket lättare att få mina barn att äta vegetariskt om jag inte kallar det vegetariskt. I deras skola har de ibland något som kallas "vegetarisk buffé" som de båda två fasar inför. Tydligen är det inte gott. Det som gör mig så ledsen är att det är det vegetariska som får skulden för att maten inte är bra. Mina barn tycker om grönsaker, bönor, fetaost, couscous osv, men skolmaten är inte alltid så bra där mina barn går. Den skickas ut med lastbilar och det finns inget intresse från skolledningen att laga maten på plats som den görs till förskolebarnen precis brevid, och där är maten fantastisk. Min son som var äggallergisk fick, i förskolan, aldrig några andra alternativ utan samma mat soom de andra barnen, bara tillagat utan ägg (och ibland utan gluten eftersom han gick tillsammans med en glutenintolerant flicka). Det tyckte jag om. På den första förskolan han gick fick han något annat när de andra barnen fick pannkakor...
  Heja bra skol- (och förskole-) mat!

  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, att kalla en rätt för vegetarisk [vad det nu är för typ av rätt] visar ju på ett väldigt tydligt sätt att det är köttätande som är normen. Men samtidigt blir det lite konstigt att kalla en lasagne för kort och gott "lasagne" när morötter och linser ersatt köttfärsen som de flesta är vana vid. Kanske en medelväg kan vara att kalla det för morotslasagne?

   Radera
 5. Jippie så bra! Hoppas det blir så här också. Den enda veggomaten som cheetahn äter är pasta med broccolipesto eller pasta med tomatsås eller pizza. Hon ratar soppa vad vi än gör. Måste börja göra mer spännande saker som hon kan testa typ veggobiffar å så har jag tänkt. Tyvärr dissar hon alla pannkakor, även dina bananvarianter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Broccolipesto? Är peston baserad på broccoli? Har du ett recept?

   Jo, tomatsås brukar vara ett säkert kort. Vet inte riktigt vad som är grejen med barn och röd mat :)

   Radera
  2. Recept javisst! http://onekligen.blogspot.se/2012/02/veckans-vego-pasta-med-broccolipesto.html

   Min variant blir dock mkt grönare å såsigare än den på bilden. Tycker det ska vara mycket gegg liksom. Brukar ta solroskärnor för att undvika nötter.

   Radera