tisdag 24 april 2012

Önskeinlägg: Delamning

medbebisibagis säger: Jag skulle gärna läsa om delamning. Om du har några tips på hur man får det att funka bäst, hur man kan göra för att amningen inte ska "rinna ut i sanden".

Då det börjar bli dags för matintroduktion kan det börja dyka upp informationsmaterial i brevlådan eller i olika sammanhang där små barn och deras föräldrar hänger. Kolla då gärna upp vem som är avsändare och fundera igenom vad hens syfte kan tänkas vara. (Bröstmjölk är gratis och genererar ingen vinst till barnmatsföretagen.)

Det går alldeles utmärkt att fortsätta amma fritt parallellt med den fasta föda barnet äter, en behöver inte tänka på att "byta ut mål" utan kan istället se det som att en lägger till annan mat och låter barnet fortsätta styra över amningen. Bröstmjölk kan utgöra stommen i barnets kost åtminstone hela första året och är dessutom en finfin måltidsdryck. Komjölk kan en gott vänta ett tag med.

Att låta barnet äta själv redan från början har mest fördelar. Köket kommer visserligen se ut som en krigszon, men barnet får chansen att själv bestämma hur mycket, i vilken takt och vad det vill äta, samtidigt som det utvecklar sin motorik (dessutom förväntas barn kunna äta själva om/när de börjar på förskola). Måltiden blir också trevligare om alla som sitter vid bordet har möjlighet att äta samtidigt.

Mänskligheten står och faller inte med mellanmål. Tar en själv en frukt i väntan på middagen kan en såklart erbjuda barnet en bit också, men att försöka pressa in sex måltider under en dag bara för sakens skull är att stressa upp sig i onödan. Blir barnet hungrigt när det inte står mat på bordet så går det minst lika bra att plocka fram ett bröst som att ställa sig och mixa en smoothie.

Gröt och välling har inga näringsmässiga fördelar gentemot bröstmjölk eller annan mat, men särskilt välling kan lätt konkurrera med amningen. Livsmedelsverket rekommenderar att små mängder gluten introduceras under skydd av amningen, för att undvika glutenintolerans, men för det ändamålet kan en lika gärna servera barnet små smörgåsbitar eller pasta som det själv kan peta i sig.

Eventuella nappar och nappflaskor kan det också vara bra att ta bort och istället låta barnet få hela sitt sugbehov tillfredsställt vid bröstet.

Ibland kan en träffa på personer som tycker att ens barn är för kort/långt/smalt/knubbigt för sin ålder, då kan det vara skönt att ha WHO:s kurvor att luta sig mot i en eventuell diskussion. Dem hittar en här.

Länkar till två artiklar ur Amningsnytt nr. 1 2008, som hade temat Börja med annan mat:
Myten om smakfönstret
Varför slutar så många amma vid 6-12 månader?

3 kommentarer:

  1. Får jag önska? Jag måste nämligen gå tillbaka till jobbet när bebisen är 4,5 månader (pga bor i Colombia och här är mammaledigheten jättekort). Vi vill fortsätta ge endast bröstmjölk till minst 6 månader, men jag kan ju inte amma hela tiden då (kommer att kunna amma på morgon, gå hem på lunchen, kvällen och natten) och däremellan måste bebisen matas med bröstmjölk på något annat sätt.

    Har du några bra tips för att introducera flaska/mugg/annat matningssätt utan att barnet börjar rata amningen?

    SvaraRadera
  2. Tack för att du länkade till artikeln "Varför slutar så många amma vid 6-12 månader?" Även om jag inte är orolig över att Elly inte äter så mycket mat, så känns det alltid skönt att få lite stöd!

    SvaraRadera
  3. Colombialiv: Om du vill ge mig din mailadress så kan vi ta det den vägen. Det blir så hattigt såhär i kommentarsfältet :)
    Mig kan du maila på jonna punkt dignelius snabel-a gmail punkt com.

    Fifi: Ja, jag tyckte också den var intressant, det finns ju inte mycket att luta sig mot efter de första sex månaderna.

    SvaraRadera