måndag 16 juli 2012

Rostad paprikasoppa and more

Motvalls efterlyser mina tre bästa vegorecept – utan ägg, linser och bönor. Jag kontrar med inte mindre än fem utsökta lakto-vegetariska recept. Trogna läsare är kanske redan bekanta med spenat- och gorgonzolalasagnen (byt ut parmesanen mot en ost som inte innehåller lysozym och kasta ett öga på lasagneplattornas innehållsförteckning), bananplättarna, jordärtskockssoppan (byt ut baconströsslet mot några lättsaltade potatis- eller andra rotfruktschips av god kvalitet eller skippa det helt) och den grillade halloumin med sallad på rå blomkål och fänkål, men den rostade paprikasoppan borde vara ny för er allihop. Är ni beredda med papper och penna?

5 röda paprikor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
3 tomater
ca 8 dl grönsaksbuljong
salt och peppar

Halvera paprikorna och lägg dem med skinnsidan uppåt på bakplåtspappersklädd plåt. Rosta på 250°c i övre delen av ugnen tills de är mjuka och skalet går att dra av. Hacka sedan grovt.
Hacka rödlök och vitlök och fräs i olja.
Hacka tomaterna och tillsätt dem och paprikorna. Låt alltsammans koka ihop lite grann.
Tillsätt buljong (hellre för lite än för mycket, det går att späda i efterhand) och sjud tio minuter.
Mixa slätt och smaka av.

Servera med focaccia eller annat trevligt bröd och gärna en röra som du blandar ihop av följande:

150 g naturell färskost
1 dl hackade gröna oliver
2 msk solroskärnor

2 msk klippt krasse (eller annat smakrikt grönt, typ rucola)
salt och peppar

4 kommentarer:

  1. Amen så förträffligt! Bananplättarna ska jag testa redan imorgon för då tänkte jag göra blåbärsplättar till lunch å då kan ju cheetahn som inte äter ägg få såna! Å vi andra smaka också förstås. Jippie. Gjorde pastasås på rostad paprika förra veckan å det var supersmaskens, lovar testa soppan snart! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen orsak, kanske dyker det upp fler recept så småningom. Nu när jag vet att intresset finns :)

      Radera
  2. Mums! Den blev o heta Den Röda Ninjagos supersoppa här hemma hos oss, men oj vad gott den är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart att döpa om maträtter till något (för barn) mer tilltalande. Jag gör ibland Lille Skutts pastasås här hemma, fast den äter hon iofs inte ändå :)

      Radera