fredag 3 augusti 2012

Lilla tacksamhetsboken – del 6

Det här med amning och immunförsvar alltså. Det råder ju delade meningar om hur starkt sambandet är där, men jag ändå inte låta bli att inombords skänka en tacksamhetens tanke till min mamma (som ammade mig i drygt tre år) för de ytterst få sjukdagarna jag hittills tagit ut. Jag förundras också över hur lindrigt förloppet blir och hur snabbt mitt eget ännu ammade barn tillfrisknar då hon åker på något jag redan haft, jämfört med när hon insjuknar i något obekant förskolevirus som jag inte kunnat bjussa henne på antikroppar mot.

5 kommentarer:

 1. Visst är det otroligt hur smart uträknat det är. :)

  I vintras hade jag influensa med hög feber i över en vecka. Det ammade barnet hade feber i tio timmar, sen var han frisk igen. Är övertygad om att det var amningens förtjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känner jag igen. När jag drar hem någon förkylning från jobbet och går och snorar i en vecka är barnet sjukt i bara en dag eller några timmar! Återstår att se om det blir någon förändring när jag slutar amma.

   Radera
 2. Häftigt! Kanske har E:s ammande (även om hon slutat nu) hjälpt henne för hon har varit extremt lite sjuk på sina 1,5 år. En gång kräkis och förkyld har hon knappt varit. Trots att vi föräldrar hade kräksjukan tre gånger och jag varit förkyld titt som tätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hon klarat sig undan magsjuka (om hon utsatts för smitta) även efter att du slutade amma?

   Radera
 3. Elly har varit sjuk en gång och då var hon förkyld i några dagar. Jag tror absolut att det har med amningen att göra!

  SvaraRadera