Igår lagade vi hursomhelst en vanlig ohederlig icke-vegetarisk korvrätt på jobbet och när jag kom hem gjorde jag en lakto-vegetarisk variant som jag blev riktigt nöjd med. Håll tillgodo.
Krämig gratäng på linser, svamp och squash
1,5 dl röda linser
10 rimligt stora (skogs)champinjoner
1 squash av gurkstorlek
4 vitlöksklyftor
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 krm mejram
ytterst lite rosmarin
salt
peppar
2 dl creme fraiche
2 dl ajvar relish
1 dl riven ost
Koka linserna nästintill färdiga i saltat vatten. Dela under tiden champinjonerna i kvartar och fräs dem sedan (gärna i olivolja) med pressad vitlök.
Skär squashen i halvcentimetertjocka halvmånar eller kvartar. Blanda med linser, champinjoner och kryddor i en ugnssäker form.
Rör ihop creme fraiche och ajvar relish och bre som ett täcke över grönsakerna. Toppa med ost och skjutsa in gratängen något snäpp nedanför mitten av ugnen på 225°c i typ en kvart eller tills det ser färdigt ut.
Servera med ett riktigt gött potatismos.
Ska göra den på måndag, tror jag nog. namnet borde bli nåt med smarro. Låter ohyggligt gott!
SvaraRaderaHade tänkt mig något som mer beskriver vad det är för typ av rätt, men ska överväga "smarro".
RaderaHar provlagat å det blev verkligen Smarro!! Ett mer beskrivande namn på rätten kanske kan va typ... krämig linsgratäng med svamp och squash? Fast då beskrivs iofs inte smarrigheten...
SvaraRaderaTack! Och kul att höra att den gick hem!
Radera