tisdag 17 september 2013

En dag sent eller sex dagar tidigt eller right on time om en är vegetarian

Någon gång ska jag försöka driva igenom en meatless monday-rutin på jobbet men tills vidare får jag vara nöjd med att vi serverar vegetarisk mat minst en, ofta två och ibland tre dagar i veckan. (Att det sällan blir just måndagar hänger dels på att det då inte är någon där dagen innan för att t.ex. blötlägga bönor eller kikärtor, dels på att vi inte längre har lika fria tyglar i menyplaneringen.)

Igår lagade vi hursomhelst en vanlig ohederlig icke-vegetarisk korvrätt på jobbet och när jag kom hem gjorde jag en lakto-vegetarisk variant som jag blev riktigt nöjd med. Håll tillgodo.

Krämig gratäng på linser, svamp och squash

1,5 dl röda linser
10 rimligt stora (skogs)champinjoner
1 squash av gurkstorlek
4 vitlöksklyftor
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 krm mejram
ytterst lite rosmarin
salt
peppar

2 dl creme fraiche
2 dl ajvar relish
1 dl riven ost

Koka linserna nästintill färdiga i saltat vatten. Dela under tiden champinjonerna i kvartar och fräs dem sedan (gärna i olivolja) med pressad vitlök.
Skär squashen i halvcentimetertjocka halvmånar eller kvartar. Blanda med linser, champinjoner och kryddor i en ugnssäker form.
Rör ihop creme fraiche och ajvar relish och bre som ett täcke över grönsakerna. Toppa med ost och skjutsa in gratängen något snäpp nedanför mitten av ugnen på 225°c i typ en kvart eller tills det ser färdigt ut.

Servera med ett riktigt gött potatismos.

Ps. Tips på ett passande namn på rätten mottages tacksamt.

4 kommentarer:

  1. Ska göra den på måndag, tror jag nog. namnet borde bli nåt med smarro. Låter ohyggligt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade tänkt mig något som mer beskriver vad det är för typ av rätt, men ska överväga "smarro".

      Radera
  2. Har provlagat å det blev verkligen Smarro!! Ett mer beskrivande namn på rätten kanske kan va typ... krämig linsgratäng med svamp och squash? Fast då beskrivs iofs inte smarrigheten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och kul att höra att den gick hem!

      Radera