tisdag 1 december 2009

Husmorsgymnastik

– Nu kan ni slänga ut den gamle piraten, sa Stubo-mannen när han lämnade ut den helt lagliga dekodern. What?! Hur mycket vet han och varför? tänkte vi och tittade på honom som om vi inte förstod vad han pratade om.

Nu för tiden finns det väl antagligen inte ens något som heter dekoder att slänga ut, så jag föreslår jag att ni gör er av med era gamla Ab-Sliders och bakar en sats pepparkakor istället. Att kavla ut degen till trehundra granar, tomtar och elefanter ger nämligen precis lika skönt-att-känna-att-man-lever-träningsvärk i magen (och ryggen). Just idag fyller förresten receptets upphovskvinna 75 bast.

Gammelmormor Möllas pepparkakor

300 g smör
1,5 dl mörk sirap
4 dl socker
1 msk malda nejlikor
1 msk ingefära
1 msk kanel
1,5 dl kallt vatten
1,25 msk bikarbonat
1,5 l vetemjöl

Smält smöret i en stooor kastrull som du har ett lock till.
Rör i sirap, socker och kryddor och ta av kastrullen från plattan.
Tillsätt vattnet under omrörning.
Blanda mjöl och bikarbonat, tillsätt det och rör ihop till en slät deg.
Låt svalna, sätt på locket och ställ kastrullen på balkongen (eller något annat ställe där det är svalt, men inte minusgrader) över natten.
Kavla tunt, stansa ut och grädda 5-8 minuter på 175°c, tills de svällt upp, sjukit ihop och fått fin färg.

3 kommentarer:

  1. Hm... får man halvera receptet? 300 pepparkakor lät rätt mycket.

    SvaraRadera
  2. världens skönaste recept-intro!

    SvaraRadera
  3. Martina: Det beror på hur många rutor man vill ha på magen. Såklart kan man halvera det, eller så gör man hela satsen men delar upp kavlandet på flera kvällar.

    LillaGrå: Du är en sann smickrare!

    SvaraRadera