tisdag 7 juni 2011

På förekommen anledning

Så du tycker inte att skolavslutning i kyrkan är något att bråka om? Då skulle jag vilja framföra följande punkter, sen kan vi diskutera vidare:

1. Sverige har ingen statsreligion.
2. Det är inte nödvändigtvis ett likhetstecken mellan kulturarv och bra idé.
3. Lek med tanken att låta dina barn fira sin skolavslutning i en moské.

13 kommentarer:

  1. Jag har inte något emot att skolavslutningar firas i kyrkan, varför inte utnyttja den vackra och praktiska lokalen? Och nej jag hade heller inte haft något emot om min sons avslutning hade hållits i en moské. Men jag tycker däremot inte skolavslutningen bör innehålla något religiöst budskap. om inte det var något delat budskap från alla religioner som handlade om att man ska va varsam med naturen och alla människor runtom eller något liknande trevligt.

    SvaraRadera
  2. Jag har inget problem med att låta mitt barn besöka en moské vid ett tillfälle då det är lättare för den som så önskar att välja att inte (låta sitt barn) delta, men jag tycker inte att hon ska fira sin skolavslutning (när den dagen kommer) varken där eller hos något annat religiöst samfund eftersom jag har svårt att se att en skolavslutning i en religiös lokal inte kommer att färgas av religiösa budskap. (Och sen tycker jag inte heller att en lokal som är byggd för envägskommunikation är den mest praktiska lokalen heller.)

    SvaraRadera
  3. Som troende själv har jag absolut ingenting emot att kyrkan får vara med på ett hörn, och kan tänka mig moské också om det kniper. Samma Gud... Men även om man inte tror på Gud kan jag inte förstå vad det skulle göra för skada att fira skolavslutning i kyrkan? Det är ju inte så att ungarna blir tvingade att tro, jag ser det snarare som ett sätt att hedra Sveriges kulturarv. Vi är ett land med en kristen historia och kristen värdegrund hur moderna och sekulariserade vi än blir.

    Undrar om det kan vara problemen med fundamentalistiska muslimer på senare år som gjort oss så rädda för religion? När jag var liten sågs religion mest med lätt uttråkat överseende, nu verkar det vara något som folk inte vill ta i med tång.

    SvaraRadera
  4. Fast kyrkor brukar väl vara typ byggda så att en halv skola får plats där framme så att säga. och kyrkor finns det ju gott om. varför inte utnyttja dem? de står ju mest tomma ändå. Runt om ute på landet är det väl ett bra alternativ. Hellre sitter jag i en vacker kyrka på avslutning än i en svettig gympasal. Men kanske skall tillägas att jag är livrädd att mitt barn Indoktrineras i något som helst religöst. Jag tycker det bara är onödigt att kyrkor inte används. För min del kan svenska kyrkan lägga ned och kyrkorna används som bygdegårdar/fritidsgårdar/konsertlokaler osv. Eller att sv. kyrkan lånar ut lokalen för "okristlig" verksamhet som skolavslutning tex. På samma vis som man skulle få gifta sig i kyrkan utan gud, om man så vill.

    SvaraRadera
  5. Jo jag håller med Lisa, fast jag inte är troende.

    SvaraRadera
  6. I skolan jag gick åk 1-6 i hade vi alltid skolavslutningarna utomhus i en stor grässlänt. Ett PA och några högtalare bara. Jag tyckte det var hur skumt som helst att börja ha skolavslutning i kyrkan men instämmer med Veronika om att det samtidigt är schysst att utnyttja kyrkorna om man inte har någon annan lokal eller någon skolgård med typ grässlänt att vara på.

    SvaraRadera
  7. Gå i kyrkan med mitt barn kan jag göra på fritiden. Jag är en troende människa men hoppas fortfarande att skolavslutningar osv kan hållas i icke trosbundna lokaler. Jag hade den här diskussionen på facebook nyligen och trodde jag skulle få blodpropp. Sverige är ett sekulärt land.

    SvaraRadera
  8. Det där är ju en sådan där typisk grej som finns kvar bara för att "det är tradition" och vissa traditioner är visst heliga…

    Haha, Sjunde himlen kollar jag på ibland, så mycket moral i ett enda program.Fint!

    SvaraRadera
  9. Alltså, egentligen, vad är problemet om ungar får uppleva religion inifrån?

    Själv hade jag inte haft några som helst problem med att mina ofödda barn skulle få fira skolavslutningar eller första advent i kyrkan. Det gjorde jag själv under alla år och ändå blev jag en alldeles förträffligt välartad anarkafeminist i slutändan.

    Jag är verkligen intresserad av att förstå varför denna debatt går så het, för jag förstår inte trots mina fem år av religionsstudier på universitet!

    SvaraRadera
  10. Och jag hade inte heller haft några problem med att det skulle ske i en moské... förutom att män och kvinnor inte kan sitta tillsammans...

    SvaraRadera
  11. Lisa: Jag är inte rädd för religion, tycker det är intressant och tycker absolut att alla ska ha rätt att utöva sin religion. Men inte att vissa ska ha mer rätt till det och att andra ska tvingas delta för att det är en del av "kulturarvet".

    Veronica: Om SD eller Livets Ord hade en vacker lokal som ofta stod tom, hade du tyckt det var ok med skolavslutning där också? Jag gillar konceptet gympasal/aula/utomhus hundra gånger bättre.

    niskalainen: Visst, det låter fint att utnyttja religiösa lokaler som står tomma. Det är det som kommer på köpet jag inte är så förtjust i. Som att vissa barn inte får möjlighet att delta i en högtid (kanske den "viktigaste" på hela året) som egentligen har potential att vara fri från religiösa inslag.

    Lina: Skönt med lite medhåll!

    Fifi: Precis, jag har också svårt för argumentet "traditioner" och "kulturarv". Det kan liksom appliceras på i stort sett vad som helst. Mer eller mindre förargliga grejer.

    Haha, kolla inte för mycket bara, då kommer du plötsligt vakna upp och inse att du börjat ruta in er dag så att du inte ska missa det jävla programmet.

    mikkan: Uppleva religion inifrån kan de gärna få göra på religionsundervisningen.

    Jag tog nog inte heller särskilt mycket skada av att tvingas sitta av några timmar i kyrkan under min uppväxt, men jag tyckte att böneinslaget var jobbigt och satt mest och kollade in hur de andra såg ut när de blundade, det kändes liksom respektlöst att delta i bönen när jag inte trodde på budskapet samtidigt som jag väntade på en reprimand för att jag inte gjorde det. Damned if you do, damned if you don't... Hur killen (kanske den enda där och då som inte var medlem i svenska kyrkan) som inte fick vara med, utan bara delta i den delen av skolavslutningen som var på skolgården, kände sig kan jag bara gissa mig till.

    Jag säger som till Veronica, hade det känts lika ok om det var SD eller Livets Ord som upplät sina lokaler för ändamålet?

    SvaraRadera
  12. Jo, så klart att utanföraspekten är trist... Så var det ju alltid för de som var med i Jehovas, de fick inte vara med på varken pjäser eller kyrkoavslutningar. Ur det perspektivet kan jag förstå...

    Dock upplever man inte religion från ett inifrånperspektiv när man studerar den. Om man hade gjort det så hade den ju hört hemma i en religiös kontext så som just i en kyrka eller en moské. Vi funderar ju aldrig över om det någon tror på är sant eller inte, utan bara på vad tron har för effekter på människors liv. Och då ska man inte glömma att religion och kultur i många aspekter är två sidor av samma mynt. Och med religion menar jag allt som inte passar in i en ateistisk livssyn.

    Att ha förståelse för religion, även om man själv inte är religiös tycker jag är bra. Det gör att man kan förstå varför vissa agerar irrationellt.

    Och irrationellt anser man bara att ett beteende är när det plockats ur sin kontext... Ja ja, nu ska jag köpa kakel och inte diskutera moralfilosofi!

    SvaraRadera
  13. Ja, om du inte håller med mig kan du lika gärna hålla tyst och åka och köpa kakel.

    Ok, man kanske inte får uppleva religion inifrån i religionsunderviningen, men om man åtminstone fick göra studiebesök i olika religiösa miljöer och träffa präster, imamer och andra frontfigurer (utan att tvingas delta i ceremonier) så tror jag att man skulle få bra mycket bättre förståelse för andras livsåskådningar än vad vår generation fått av att sitta i kyrkan och sjunga psalmer på skolavslutningen.

    SvaraRadera