måndag 9 januari 2012

Migrän?

Jag vet inte hur vanligt det är med migrän, men jag gissar på att åtminstone någon eller några av er som brukar titta in här har erfarenhet av det. Till er har jag ett par frågor:

1. Hur vet man att det är migrän man har? Alltså, vad är skillnaden mellan det och återkommande fullkomligt lamslående "vanlig" huvudvärk, där alla former av ljud, ljus och lukter blir helt outhärdliga, till den grad att synen och balanssinnet blir påverkat?

2. Måste man gå via en läkare eller finns det vettig receptfri hjälp att få (ibuprofen och paracetamol har noll effekt, naproxen lindrar något)? Alltså oavsett om det är migrän eller "vanlig" huvudvärk man lider av.

3. Något annat jag bör känna till?

15 kommentarer:

  1. Det låter onekligen som migrän med tanke på punkt 1. Det finns receptfria läkemedel, fråga på Apoteket! Ett heter Zumo har jag för mig.

    SvaraRadera
  2. Håller med Olga, låter som migrän. Min migrän brukar börja med synbortfall och sen börjar jag sluddra och sist kommer huvudvärken.
    Det är bra på det viset att jag kan identifiera en attack ganska tidigt (och typ hinna hem från jobbet).
    Jag har däremot inte provat de receptfria grejerna (typ Eeze), men de finns. Vad jag hört så brukar inte vanliga smärtstillande funka eftersom migrän s.a.s är något annat och funkar på andra vägar än vanlig smärta.

    SvaraRadera
  3. Ja, det finns flera receptfria läkemedel på apoteket, både i tablettform och i nässpraysform. Jag har bara prövat Sumo.

    Men på senare år har jag bara drabbats av auran och sluppit den där vansinniga huvudvärken, och får istället en huvudvärk som man faktiskt står ut med.

    Vanliga huvudvärkstabletter fungerar inte på migrän, det är en indikation på att du har just migrän.

    Men annars kan jag rekommendera vila, vila och åter vila. Och att du kanske kartlägger exakt vad som hände den dagen du fick migrän. Vem vet, efter tillräckligt många anfall kanske du hittar någon slags gemensam nämnare...

    SvaraRadera
  4. Jag knarkar Oriptan, receptfritt mot migrän, det brukar funka. Är förhållandevis billigt också. Men ha tålamod, det kan ta tid, brukar ta 2-4 timmar men sen släpper det. Till och med illamåendet lossnar och sakta sakta återtar man mänsklig form. Dock kan jag känna mig skum i tre-fyra dagar efter ett migränanfall. Bakfull ungefär.

    Vila i mörkt o tyst rum rekommenderas ALLTID.

    SvaraRadera
  5. För mig är det också auran som varit bästa kännetecknet på att det är migrän. På senare år har den dock börjat falla bort plus att den karakteristiska smärtan flyttat från valfri tinning till pannan, så då har det tagit längre tid att fatta att det ändock är migrän. Men senast vid noll-effekt-av-vanliga-värktabletter, kallsvettningar och kräkningar, har ju polletten trillat ner.

    Eeze är iaf effektivt även om man blir mosig.

    SvaraRadera
  6. Vill bara säga att för mig har värktabletter ingen som helst effekt på vanlig spänningshuvudvärk heller, det enda som hjälper är att slappna av på något sätt. Det betyder inte att det inte är migrän du har, men just att värktabletter inte funkar behöver inte vara ett säkert tecken.

    Hoppas du hittar något som hjälper! Jag hade migrän som tonåring, och det var inte kul. Som tur var växte det bort, så jag har ingen koll längre på hur man behandlar det.

    SvaraRadera
  7. Migrän börjar ofta med att blodkärlen drar ihop sig kraftigt, vilket ger mindre blod i huvudet. Sen överkompenserar hjärnan genom att dra på maxflöde, vilket ger migrän. Kruxet är att om man då tar muskelavslappnande som Ipren och dyl kan det tvärtom ge mer smärta. Liksom vetevärme eller tigerbalsam och annat flödesstimulerande.

    Migrän kan se ut på tusen olika sätt och för min egen del har den också skiftat genom åren. Lukt- ljud- syn-känslighet, illamående och punktvis ont eller halvsidig smärta är typiskt för migrän.

    Jag har aldrig besökt läkare, eller jo jag har men med uppmaningen att ligga på. Alltså uppmanats att tjata om att få komma på utredning. För att det är så vanligt. As.

    Jag äter Eeze. Och den hjälper mig. Den är receptfri och har alltid funkat i alla olika sorters migrän. Om du misstänker migrän är mitt tips att skriva dagbok, kortfattat som gäller mat, dryck antal timmar sömn och om du varit med om något särskilt. Det är lätt att se mönster då.

    För mig personligen är det två saker som ger mig migrän; känslomässig stress. Och PMS.

    SvaraRadera
  8. 1. Detta låter verkligen som migrän. Det är iaf några av de symptom jag får. Blir även illamående, kallsvettig och smärtan sitter på ena halvan.

    2. För mig funkar Eeze som är receptfritt, OM jag tar det innan migränen brutit ut. Ofast känner man på sig om det är "vanlig" huvudvärk eller migrän på gång och om jag tar en tablett i god tid så hjälper det. Har väl migränen satt igång så är det bara vila som hjälper för mig. Ett tyst, svalt o mörkt rum.

    3. Vad som utlöser migrän är olika för olika människor men för mig kan det vara olika saker. Sömnbrist, stress, ätit/druckit för lite m.m.

    SvaraRadera
  9. Olga: Min man har varit och kittat upp med Eeze idag, så nu är jag beredd när det är dags nästa gång.

    Sofia: Den här gången gick jag ett par dagar innan det bröt ut och undrade om jag var på väg att få någon ögoninfektion eller liknande (har aldrig haft det, så jag vet inte hur det "ska kännas") eftersom jag såg suddigt på ena ögat, fast ändå inte. Det var liksom bara i vissa vinkar. Jag kan inte minnas att synen har kukat ur innan huvudvärken kommit tidigare, men nästa gång ska jag vara uppmärksam på det.

    mikkan: Att rekommendera vila till någon som lever på 60 kvadrat med småbarn är som, ja, jag vet inte :)

    Att kartlägga vad som föregått ett anfall är en bra idé, tack!

    Fröken Märkvärdig: Vila och mörkt rum står högt på min önskelista alltid :)

    E: Jag har inte riktigt fattat det här med aura, så troligtvis har jag inte upplevt det. Däremot är det punktvis till tinning eller panna som smärtan brukar vara koncentrerad, fast det börjar ofta med att det känns som att jag har ett spett in genom ena ögat.

    Lisa: Jag tar väldigt sällan värktabletter vid normal huvudvärk så jag vet inte om det skulle vara samma sak för mig. Vila och vätska brukar däremot vara ett framgångskoncept.

    Ms Stiffneck: Intressant det där med blodkärlen! PMS skulle också kunna ha betydelse, jag kan åtminstone inte påminna mig om att jag beklagat mig över att jag haft migrän (eller vad det nu är) samtidigt som jag haft mens, så det har nog inte sammanfallit. Nu är jag däremot mellan ägglossning och mens så jag ska ha koll på om det är samma sak nästa gång. Tack för tips!

    Anonym: Kallsvettning har jag sluppit, däremot frös jag väldigt mycket innan det bröt ut igår. Har också noterat att jag får ångest medan det eskalerar.

    SvaraRadera
  10. Det är migrän även om du inte upplever aura eller synbortfall
    Gå till läkaren och be få sumatriptan (samma som oriptan elle zymo) utskrivet, är mer än hälften så dyrt när läkaren skriver ut recept på triptaner. Börja med 50 mg. Kan också vara spänningshuvudvärk. Prova gå till sjukgymnast.

    Treo funkar bra mot spänningsvärk men ej migrän för mig.

    SvaraRadera
  11. Jag har ofta migrän i perioder. Dock var jag tack o lov nästan helt förskonad när jag var gravid, de flesta migränmediciner rekommenderas ju inte när man är gravid och ammar vilket kan vara bra att tänka på!

    Jag känner igen migränen med att jag väldigt sällan har vanlig huvudvärk till att börja med.
    Sen hjälper aldrig vanliga värktabletter som Alvedon och Panodil, jag har bara ont i halva huvudet, mår illa och vill helst gräva ut ögat som sitter på den sidan där jag har ont eftersom det är sånt tryck bakom ögat.
    Zomig Nasal är det enda som hjälper för mig. Galet dyrt så se till att få det på recept så går det åtminstone på högkostnadsskyddet.

    Tyvärr verkar mnigränen nu vara tillbaka på återkommande basis efter att jag börjat jobba igen, och eftersom jag fortfarande ammar får jag inte ta Zomig Nasal tyvärr utan det är bara att försöka stå ut eller nåt. :'(

    SvaraRadera
  12. Anonym: Fast läkarbesöket kostar ju en hundralapp och en massa stress så frågan är hur lönsamt det är i slutänden.

    tinatoon: Det beror lite på om man kollar i FASS eller på janusinfo.org. Jag brukar kolla det senare eftersom FASS definierar amning som helamning av ett pyttelitet spädbarn.

    Känner igen det där med att vilja gräva ut ögat. Frågan är dock om det skulle göra mindre ont sen :)

    SvaraRadera
  13. En till här med migrän! Verkar ju vara väldigt vanligt med tanke på alla kommentarer. Du har ju redan fått bra svar, men jag svarar i alla fall.

    Jag är så gott som övertygad om att det är migrän du har. Att ha punkter, ofta tinningen, som det gör ont är ett tecken bl.a. En del har ju synbortfall etc (kallas migrän med aura) men det har inte jag. Jag tror att jag kanske har "hormonell" migrän (har läst på nätet bara) då jag ofta får det i samband med mens.

    Jag provade för längesen något som liknade Eeze. Det funkade bara om jag tog det direkt när jag kände att migränen var på gång. Men jag har så mycket huvudvärk så det går oftast en bra bit in innan jag vet om det är migrän eller inte och då är det försent för Eeze. Därför har jag fått sumaptriptan (eller hur det nu stavas) utskrivet av läkare. Visst, det är jobbigt att gå dit första gången, men sen räcker det att skriva på nätet för att få mer utskrivet. De tabletterna funkar för mig även om det inte är i början av migränattacken.

    SvaraRadera
  14. Jag har inte hunnit testa Eeze än, det har tack och lov inte behövts, men jag hoppas att det ska räcka med det. Jag har sällan normal huvudvärk, men inbillar mig ändå i början av varje attack att det kanske är det trots allt (även om jag har synbortfall m.m.) och eftersom jag över lag inte är något fan av läkemedel så väntar jag gärna rätt länge innan jag fattar att jag måste ta något och gå och lägga mig i mörker och tystnad. Dock har jag gott hopp om att Eeze ska funka eftersom jag till och med får godtagbar effekt av Naproxen.

    SvaraRadera
  15. Som någon annan beskrev får jag ofta bara auran men inte sedan den dundrande huvudvärken som man får låsa in sig med utan en som går att fortsätta jobb och annat liv med. Auran gör ju dock att jag inget ser, vilket försvårar allt man håller på med. Har jag väl fått huvudvärken så brukar inte ngåon medicin hjälpa. Då är det bara att vänta 12-24 timmar innan det släpper. Har man så mycket huvudvärk att vanliga tabletter inte hjälper och att du får andra typer av problem, som ilalmående eller synrubbningar, så kan du väl klassa det som migrän åtminstone. Jag har nästan alltid huvudvärk men kallar det inte för migrän mer än när jag fått synbortfallet. Vad som är sant spelar inte så stor roll för mig. Prova lite receptbelagt på Apoteket och ta det så tidigt du bara kan, vid första tecken på att något är på gång. Det är nog ofta då och sällan senare som tabletterna kan hjälpa.

    SvaraRadera