fredag 18 november 2011

Amning och jämställdhet

För mig är det en feministisk handling att som ammande kvinna ta plats utanför hemmet. Jag ammar ganska diskret, men vägrar "amma lite diskret", if you know what I mean and I think that you do. Länge länge har tänkt skriva något på det här temat, men jag tycks aldrig komma till skott. Tur då att Amma vidare-bloggen finns. Tack Cecilia för ett av de bästa blogginlägg jag läst. Alla kategorier.

10 kommentarer:

  1. Läste inlägget och undrar över hur många män det är som kräver att få flaskmata? Är det vanligt? Jag tänkte mig att man flaskmatar för att få vardagen att gå ihop, till exempel om mamman väljer att låta pappan vara ledig den första tiden under bäbisens liv.

    Finns det någon vetenskaplig undersökning att män kräver flaskmatning? Eller är det snarare så att kvinnor väljer flaskmatning för att få ett, i deras ögon, mer jämställt förhållande?

    Kanske lite svamligt så här på en fredag innan man ska smutta i sig en öl eller fem nere på den turkiska kvarterskrogen där alkisförtiotalisterna håller hus, innan de slussas vidare till Lilla Restaurangen...

    SvaraRadera
  2. Jag har inte sett någon sådan undersökning och tvivlar på att det finns någon. Däremot dyker argumentet upp titt som tätt i bloggkommentarer (inte här, men på andra bloggar jag läser) och vad jag förstått i hjälpmammesamtal. Jag tror att vår generation, som väl är den som ynglar av sig som värst just nu, många gånger har en föreställning om att den enda "äkta" jämställdheten är att göra alla saker varannan gång. Att en ammar och den andra byter blöjor/badar/masserar/bär räknas liksom inte riktigt.

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset, det bästa inlägget jag har läst på länge! Och jag blir ännu gladare att jag har en man som uppmuntrar mig att amma så länge jag och E vill.

    SvaraRadera
  4. Ja, jag blev bara så förvånad...Men å andra sidan är jag ju ständigt förvånad gällande amningsfrågor...

    Jag har bara aldrig någonsin hört en man som vill kräva sin rätt att mata barnet. Och med aldrig menar jag verkligen aldrig.

    Men det var ett intressant inlägg med många tänkvärdheter!

    SvaraRadera
  5. Har heller aldrig hört nån man kräva att få mata. Å för egen del kändes det jättejobbigt, jag var irriterad på solrosen, fattade inte varför han inte just ville mata, varför det inte var viktigt för honom. Han stöttade ju amningen supermycket å var noga med den. Då kändes det som att han var anti-flaska. Nu senare tror jag det mesta handlade om mig å att jag var _SÅ_ trött å behövde avlastning, inte orkade hela tiden helt enkelt.

    SvaraRadera
  6. mikkan: Kul att du ändå uppskattade inlägget!

    motvalls: Jag känner till en "kändispappa" som har en hel del åsikter i frågan, vet inte hur stort inflytande han har på andra blivande och nyblivna föräldrars val dock.

    Det gläder mig att solrosen ville stötta i amningen, synd bara om det blev lite missriktat. Det blir nog ofta att man pratar om varandra i början när det är mycket hormonpåverkan och trötthet och vilsenhet i luften.

    SvaraRadera
  7. Oh yes, hormoner å trötthet är säkerligen bovarna i de flesta konflikter som uppstår där i början...å kanske även numera hehe...(p-piller å en vaken cheetah på nätterna innan man ska jobba ibland...)

    Well, om det blir fler små cheetahs kommer det kännas superbra att amma å samtidigt veta att det går att avlasta med flaska, men jag kommer inte alls vara lika stressad över att få den saken att funka. Kommer säkert amma längre (om barnet vill) då också känner jag på mig.

    Å om jag skulle höra nån pappa kräva flaskmatning för sakens skull skulle jag nog läsa lusen av honom...

    SvaraRadera
  8. Haha, det skulle jag vilja höra.

    SvaraRadera
  9. veeem är kändispappan!!!??? eller är det den där killen som sugpumpar sina bröst i hopp om att själv kunna få amma sitt barn?

    SvaraRadera
  10. Muh muh och muh. Det ska jag berätta för dig vid ett tillfälle då du har förtjänat det.

    SvaraRadera